Monday, October 30, 2023

Η 17η Νοεμβρίου και η εξέγερση του Πολυτεχνείου - Στο νηπιαγωγείο

Η σημασία της επετείου του Πολυτεχνείου

Στις 17 Νοεμβρίου του 1973, φοιτητές και πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η δικτατορία ήταν μια περίοδος που η Ελλάδα δεν ήταν δημοκρατία. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και δεν υπήρχαν εκλογές.

Οι φοιτητές και οι πολίτες που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ήθελαν να ζήσουν σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Ήθελαν να έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τη χώρα τους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πνίγηκε στο αίμα από τους στρατιώτες της δικτατορίας. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Αλλά η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μάταιη. Ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας. Ήταν η αρχή του τέλους της δικτατορίας.

Σήμερα, η 17 Νοεμβρίου είναι μια εθνική εορτή στην Ελλάδα. Είναι μια ημέρα για να τιμήσουμε τους ήρωες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να θυμόμαστε τη σημασία της δημοκρατίας.



Για τα μικρά παιδιά, η σημασία της επετείου του Πολυτεχνείου μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:

- Η δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο δώρο που πρέπει να προστατεύουμε.
- Η ελευθερία της έκφρασης και της συμμετοχής είναι θεμελιώδη δικαιώματα.
- Είναι σημαντικό να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας.

Είναι δύσκολο για τα μιρκά παιδιά να αντιληθφούν ορισμένες έννοιες γι αυτό έχω ετοιμάσει ένα σύντομο βίντεο με απλά λόγια και ομοιοκαταληξία (όπου ήταν δυνατό) για να δώσουμε σύντομα, απλά και περιεκτικά κάποια στοιχεία της σημαντικής αυτής επετείου.

 




Είναι σημαντικό να μιλάμε στα παιδιά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου με έναν τρόπο που να μπορούν να κατανοήσουν. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά λόγια και εικόνες για να τους εξηγήσουμε τι συνέβη και γιατί ήταν σημαντικό.
Το κείμενό μου μπορείτε να το βρείτε και σε sway μορφή που συνοδεύεται απο σχετικές εικόνες.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ: Εδώ Πολυτεχνείο....Εδώ νηπιαγωγείο

No comments:

Post a Comment

Δείτε ακόμα

Κανόνες που θα πεις κι ένα τραγούδι!

 Πόσο όμορφο να τραγουδάς με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, πόσα πράγματα γίνονται ευκολότερα εαν τα κάνεις τραγουδάκι! Έτσι λοιπόν για φέτος, θ...

Δημοφιλή