Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαίτερα χαοτικές, ειδικά για έναν νεοεισερχόμενο στο χώρο, νηπιαγωγό, που θα συναντήσει για πρώτη φορά τους μαθητές του, ή ακόμα και τον ίδιο τον χώρο του σχολείου. Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση και είμαι εδώ να μοιραστώ μαζί σας λίγα πράγματα, που εύχομαι να σας βοηθήσουν.
Στην περίπτωση που έχετε δει την τάξη σας πριν τον Αγιασμό, μελετήστε τον χώρο και αποφασίστε το πως θέλετε να τον οργανώσετε. Μπορείτε να τη διακοσμήσετε για τις πρώτες ημέρες, να ετοιμάσετε δώρα καλωσορίσματος για τους μαθητές σας και να οργανώσετε τον χώρο της ολομέλειας (παρεούλα).
Πάμε τώρα να δούμε, ενδεικτικά, συμβουλές και προτάσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα πλαίσια της προσαρμογής των παιδιών.
Σχολείο = παιχνίδι και χαρά.
Εξοπλιστείτε με ιδέες για παιχνίδια, τόσο εντός, όσο και εκτός τάξης. Σίγουρα, τα παιχνίδια γνωριμίας είναι απαραίτητα για την πρώτη ημέρα καθώς ακόμα δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μπορείτε στην πρώτη ολομέλεια να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με έναν διασκεδαστικό τρόπο και στη συνέχεια να κάνετε παιχνίδια για να γνωριστείτε με τους μαθητές σας.
Ενδεικτικά δείτε την ανάρτησή μου: "Ο Μπόνι - Λόνι, της φιλίας το μπαλόνι" , ιδανικό σενάριο πρώτης μέρας προσαρμογής.
Επιπλέον δείτε τα "5 + 1 παιχνίδια γνωριμίας για τις πρώτες ημέρες στο νηπιαγωγείο"
Τραγούδια και ρουτίνες.
Τις πρώτες ημέρες καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με κάποια τραγουδοπαίχνιδα της παρεούλας τα οποία θα εμπλουτίζετε σταδιακά μέσα στη χρονιά. ειδικότερα, τα μικρά και εύκολα τραγούδια, βοηθούν τα παιδιά στο να τα μάθουν γρήγορα και να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση στον νέο χώρο που βρίσκονται. Οι διασκεδαστικές κινήσεις, είναι αυτές που θα τους κάνουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους και να αρχίσουν να συνηθίζουν να "κάθονται', όλοι μαζί. Μην ξεχάσετε να έχετε "ετοιμα στη φαρέτρα σας" πολλά τραγουδάκια μεταβάσεων.
Τραγούδια που χρησιμοποιώ συχνά:
τραγουδοπαίχνιδα
Τα δέκα μπαλόνια Τα πέντε μαιμουδάκια Το χελωνάκι κάνει φούσκες
τραγούδια
(ανεκδοτάκι)Τα τρία μυρμηγκάκια Εδώ Νηπιαγωγείο "Καλημέρα" Οι μέρες της βδομάδας
και άλλα πολλά.
Τα τραγούδια είναι απαραίτητα στο νηπιαγωγείο! Κάθε μέρα 💗
Παραμύθι για την προσαρμογή και διδακτική αξιοποίηση (bonus εργασία για το σπίτι):
Ο Τσέστερ το ρακούν και το μαγικό φιλάκι στο χεράκι
Γνωριμία των παιδιών με το χώρο και τις ρουτίνες του νηπιαγωγείου.
Χώρος
Ξενάγηση στην Τάξη: Δείξτε στα παιδιά τους βασικούς χώρους της τάξης (γωνιές, παρεούλα, τουαλέτες, αυλή) και εξηγήστε τι γίνεται σε κάθε χώρο.
Μπορεί να γίνει και με τη μορφή παιχνιδιού. Ο εκπαιδευτικός συγκεντρώνει τα παιδιά και του ζητά να μαντέψουν το τι μπορεί να γίενται σε κάθε γωνιά. Τα παιδιά παρατηρούν ενεργά και διατυπώνουν τις ιδέες τους. Επιπρόσθετα, μπορείτε να δοκιμάζετε και μια δραστηριότητα σε κάθε γωνιά. Κάτι που θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό είναι να δοκιμάσουμε και να συναποφασίσουμε με τα παιδιά, το πόσα άτομα μπορούν να απασχοληθούν σε κάθε γωνιά, αν΄΄αλογα με το χώρο, τα διαθέσιμα υλικά, την ασφάλεια κλπ. Θυμηθείτε, ότι συναποφασίζετε με τα παιδιά, είναι πιο εύκολο να τηρηθεί.
Παιχνίδι εξοικείωσης με την τάξη:
Σε καρτέλες εκτυπωμένες, μπορείτε να έχετε αντικείμενα ή δρστηριότητες εντός τάξης, να τις βάλετε σε ένα καλάθι (ή κουτί κλπ) και με τη σειρά κάθε παιδί να σηκώνεται, να παίρνει μια καρτέλα κ αφού τη δείξει, να 'μαντεύει' σε ποιο σημείο της τάξης / γωνιά ταιριάζει το κάθε τι.
Προέκταση: Δώστε στα παιδιά απλές ενδείξεις για να βρουν συγκεκριμένα αντικείμενα σε διάφορα σημεία της τάξης.
Σειρά για έξοδο απο την τάξη / Ρουτίνα Τουαλέτας
Είναι πολύ σημαντικό απο την πρώτη μέρα να δείξετε στα παιδιά τους τρόπους που θα οργανόνονται για να κάνουν όλοι μαζί κάτι, εκτός τάξης. Διαμορφώστε τη ρουτίνα σας και να είστε πολύ ξεκάθαροι με την αναμενόμενη συμπεριφορά. Αναλύστε πολύ το κάθε τι, καθώς πολλά παιδιά μπορεί να μην έχουν εμπειρία απο παιδικό σταθμό. Χρειάζεται υπομονή και πολλές, πολλές επαναλήψεις και συζητήσεις γύρω απο τους κανόνες, αλλα θα ανφερθεί και σε νέα ανάρτηση.
Συμβουλή: Η καλύτερη πρακτική για αρχάριους, είναι το 'τρενάκι' της τάξης, οπου τα παιδιά θα μπαίνουν σε μια σειρά της οποίας την επίβλεψη έχει ο εκπαιδευτικός ευκολότερα. Μπορείτε να έχετε "οδηγό" κάποιον βοηθό της τάξης, ή ακόμα και με κλήρωση κάθε ημέρα (ενδεικτικά με τροχό wheel of names). Προσαρμόζετε εσείς ό,τι θέλετε για επιτυχημένη προσαρμογή, σταδιακά, φέροντας τις αλλαγές βήμα - βήμα.
* Η ρουτίνα της τουαλέτας εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Είναι σημαντικό όμως το πρώτο διάστημα, της προσαρογής, να έχετε ταυτόχρονα την επίβλεψη όλων των μαθητών, μέχρι να βεβαιωθείτε πως οι μαθητές σας είναι ικανοί να ακολουθήσουν τη ρουτίνα μόνοι. Παράδειγμα: συνοδεία ολόκληρης της τάξης στην τουαλέτα, επίδειξη πλυσίματος χεριών, χρήσης σαπουνιού/χαρτιού (Ορισμός βοηθών για το σαπούνι και το χαρτί).
Συμβόλαιο κανόνων τάξης.
Ο σημαντικότερος τρόπος διαχειρισης της τάξης και της ασφάλειας των παιδιών είναι η απο κοινού θέσπιση των κανόνων της τάξης. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληθούν την αναγκαιότητα ύπαρξης κανόνων και το συμβόλαιο της τάξης θα τους βοηθά να αυτορρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους.
Μπορείτε να δείτε σχετική μου ανάρτηση εδώ: Πρόταση διδασκαλίας για δημιουργία κανόνων / συμβολαίου τάξης!
Διδάσκοντας τα χρώματα: Μια π΄ροταση διδασκαλίας για το πρώτο διάστημα στο νηπιαγωγείο
Παίζουμε και μαθαίνουμε τα χρώματα
Απο τις πρώτες διδακτικές δραστηριότητες του νέου σχολικού έτους δε μπορεί να απουσιάζει η εκμάθηση του αρχικού μας γράμματος (ειδικά για το προνηπιάκια μας), δείτε την εδώ:
Μαθαίνω το αρχικό μου γράμμα - Πρόταση Διδασκαλίας
Το παρόν άρθρο θα ανανεώνεται συνεχώς. Μείνετε συντονισμένοι.
Θάλεια
No comments:
Post a Comment