Friday, October 13, 2023

Η Ειρήνη μέσα απο τα έργα του Πικάσο

 Στα πλαίσια της επεξεργασίας της θεματικής που αφορά την Ειρήνη δε μπορεί να απουσιάζει η Τέχνη.

Σήμερα θα δούμε έργα του Πικάσο






Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω απο το σύμβολο του λευκού περιστεριού (είχε προηγηθεί συζήτηση για την ειρήνη δείτε εδώ) , τα άνθη και τα χρώματα.

Ακολουθούν δυο δημιουργικές κατασκευές.

To Περιστέρι της Ειρήνης

Σε ένα Α4 χαρτί ή χαρτόνι αφήνουμε τα παιδιά να βάψουν το φόντο με τα χρώματα της ειρήνης (στο παράδειγμα που ακολουθεί έχουμε ουράνιο τόξο). Μοιράζουμε φωτοτυπημένα λευκά περιστέρια (του πικάσο) για να τα κόψουν και όταν στεγνώσει το βαμμένο χαρτί να το κολλήσουν απο πάνω.

Το τελικό αποτέλεσμα ειναι κάπως έτσι:


Το πατρόν για το περιστέρι θα το βρείτε εδω:



Το μπουκέτο της Ειρήνης




Για το μπουκέτο της ειρήνης :

O Πάμπλο Πικάσο δημιούργησε αυτό το έργο - πόστερ - για μια εκδήλωση για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη τον Ιούλιο του 1958. Έντονα χρώματα στα λουλούδια που αποπνέουν ελπίδα και ένωση. Τα χέρια που αγκαλιάζουν τα άνθη δείχνουν την σημασία της ενότητας και της αδελφοσύνης, ως σημαντικά κ απαραίτητα στοιχεια για την ειρήνη (Foster, 1964, pg. 33)


Με τέμπερες δείχνουμε ένα πρότυπο στα παιδιά για να το ζωγραφίσουν, τους ζητάμε να μιμηθούν όσο μπορούν στα χρώματα τις επιλογές του Πικάσο (ζωντανά, έντονα χρώματα) . Έπειτα τους δίνουμε πατρόν απο τα χέρια (έτοιμα κομμένα αν δεν είστε σίγουροι πως μπορούν να τα κόψουν) και τα κολλάμε απο πάνω όταν στεγνώσουν.

Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι





Πατρόν για τα χέρια θα βρείτε εδώ

No comments:

Post a Comment

Δείτε ακόμα

Κανόνες που θα πεις κι ένα τραγούδι!

 Πόσο όμορφο να τραγουδάς με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, πόσα πράγματα γίνονται ευκολότερα εαν τα κάνεις τραγουδάκι! Έτσι λοιπόν για φέτος, θ...

Δημοφιλή