Friday, October 13, 2023

Δραστηριότητες για την Ειρήνη

 "Ελάτε να γίνουμε φίλοι, πιάστε τα χέρια γερά, αγόρια - κορίτσια, όλου του κόσμου τα παιδιά. Να δίνει ο ένας στον άλλο Θάρρος - Αγάπη - Χαρά, αγόρια - κορίτσια, όλου του κόσμου τα παιδιά".



Πόσο όμορφη η ειρήνη, πόσο την ταυτίζουμε με το γέλιο ενός παιδιού, με τους όμορφους ήχους της φύσης, με γλυκές μελωδίες.

Στις μέρες που ζούμε, με δυο πολέμους να μένονται κοντά μας (Ουκρανία-Ρωσία, Παλαιστίνη- Ισραήλ), περισσότερο απο ποτέ έχουμε ανάγκη να εστιάσουμε στην ειρήνη, με όσες ευκαιρίες μας δοθούν. Είτε για την 28η Οκτωβρίου, είτε για την 17η Νοέμβρη, είτε δίχως συγκεκριμένη αφορμή, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων γύρω απο την Ειρήνη είναι κάτι παραπάνω απο αναγκάιες. 

Στο διαδίκτυο θα βρείτε εξαιρετικές και πολυάριθμες προτάσεις, συμπληρώνω βάζοντας το λιθαράκι μου κι εγώ με τις παρακάτω προτάσεις.


1. Τι είναι ειρήνη:

Μια πολύ όμορφη ιδέα είναι να έχυμε ένα τραγουδάκι στις ρουτίνες μας, όπως το "Ελάτε να γίνουμε φίλοι (Μαρία Κυνηγού - Φλάμπουρα)"  ή το επίσης υπέροχο 


Στίχοι:

Ελάτε να γίνουμε φίλοι
όλης της Γης τα παιδιά
παράδειγμα για τους μεγάλους
η αγάπη μας μες με την καρδιά

Η φιλία κι η συνεργασία
ας ενώνει εμάς τα παιδιά
κι η αρχή της Ειρήνης ας γίνει
από τώρα σε κάθε καρδιά

Ας είμαστε εμείς ενωμένα
της Γης τα μικρά τα παιδιά
το αύριο είναι δικό μας
να 'ρθει στη ζωή η χαρά

Η φιλιά κι η συνεργασία
ας ενώνει εμάς τα παιδιά
κι η αρχή της Ειρήνης ας γίνει
από τώρα σε κάθε καρδιά

Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνεται ο 1ος στίχος:

Ελάτε να γίνουμε φίλοι...


Σχέδιο Μαθήματος

Θέμα: Εισαγωγή στην έννοια της Ειρήνης

Μοντέλο Διδασκαλίας: 5E


Προετοιμασία: 

Με αφόρμηση το τραγούδι της επιλογής σας απο τα παραπάνω μπορείτε να ξεκινήσετε να διερευνάτε τις ιδέες των παιδιών για την ειρήνη (προϋπάρχουσες ιδέες).
Τί είναι η ειρήνη, με τι μοιάζει, πως νιώθουμε όταν υπάρχει ειρήνη. Καταγράφουμε σε ιδεόγραμμα (είτε χαρτί/πίνακας είτε online με χρήση web2 εργαλείων). 

Ενεργοποίηση: 
- Παρουσίαση εικόνων και φωτογραφιών που απεικονίζουν σκηνές ειρήνης και συνεργασίας.

Συζητούμε με τα παιδια για όσα βλέπουμε στις εικόνες, αναπτύσουμε ιδέες για τα όσα απεικονίζονται, κάνουμε σύνδεση με την έννοια της ειρήνης, μαντεύουμε πως θα νιώθαμε στη θέση των απεικονιζόμενων παιδιών/ανθρώπων και ζώων. (μπορούμε να έχουμε και εικόνες που να δείχνουν πόλεμο, συνεπειες αυτού και να περάσουμε σε σύγκριση)

Εξερεύνηση:

Με παραμύθι της επιλογής μας, ή βίντεο (ενδεικτικά πατήστε εδω για ένα παραμύθι στα αγγλικά Peace is an offering) επεξαργαζόμαστε την έννοια της ειρήνης,  "Τι βλέπετε σε αυτές τις εικόνες; Ποια είναι η σημασία της ειρήνης;""Τι είδαμε στο παραμύθι; Πώς μπορούμε να δείξουμε ειρήνη στην καθημερινή μας ζωή;" Αφήνουμε τα παιδιά να διατυπώσουν ιδέες.



Επεξήγηση:
Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χωρίσει τα παιδιά σε 3 ή 4 ομάδες και να τους ζητήσει να βρουν τρόπους δημιουργίας πόστερ με τη χρήση κολάζ, αναζητώντας εικόνες στο διαδίκτυο, σε περιοδικά ή ακόμα και με ζωγραφιές τους να απεικονίσουν σκηνές της καθημερινής ζωής με ΕΙΡΗΝΗ.
Στην παρεούλα στη συνέχεια οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα έργα τους και θα συνοψίσουν την έννοια της ειρήνης υπο την ερώτηση του εκπαιδευτικού Τι είναι και τι μας προσφέρει η ειρήνη ;

Επέκταση:
Οι μαθητές με τη βοήθεια του εκαπιδευτικού θα δημιουργήσουν με τη χρήση stop motion βίντεο ή ακόμα και εικονογραφημένης ιστορίας ένα έργο. Ενδεικτικά μπορεί να είναι ένα βίντεο με ζωγραφιές των παιδιών απο την προηγούμενη φάση (της επεξήγησης) οπου τα παιδιά θα ηχογραφήσουν τα δικά τους μηνύματα για την ειρήνη.

Εξέταση:
Η Αξιολόγηση της κατανόησης των μαθητών μέσω καταγραφής των απαντήσεών τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης. "Τι μάθαμε σήμερα για την ειρήνη" συμπληρώνουμε τον δεύτερο εννοιολογικό χάρτη και τον συγξρίνουμε με το πρώτο ιδεόγραμμα.


Άλλες δραστηριότητες και ιδέες για την Ειρήνη

Η Ειρήνη στην τέχνη

Μελετώντας τα σύμβολα της Ειρήνης μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα, αφού πρωτα συζητήσουμε με τους μαθητές τα χρώματα που ταιριάζουν στην ειρήνη... Έχει άραγε σκούρα χρώματα η Ειρήνη; Έχει κόκκινο; αφήνουμε τους μαθητές να ανατύξουν τις ιδέες και τη φαντασία τους.Ποια σύμβολα ταιριάζουν (ενδεικτικά πέρα απο το σύμβολο της ειρήνης τα παιδιά μπορεί να προτείνουν λουλούδια, καρδιές ουράνια τόξα κλπ). 
Συζητάμε μετά για την περίπτωση του πολέμου (χρώματα και σύμβολα.

 Έπειτα χωρίζουμε σε ομαδες των 2 ή 3 παιδιών και τους δίνουμε απο ένα Α3 φύλλο χωρισμένο στη μέση με μια κάθετη γραμμή, μπογιές, λαδοπαστέλ κ.α και τους ζητούμε να ζωγραφίσουν ομαδικά στην μια πλευρά σύμβολα που ταιριάζουν στην Ειρήνη, με τα χρώματα που συζητήσαμε πριν και στη δίπλα πλευρά να δημιουργήσουν σύβολα που ταιριάζουν στον πολεμο. 
Οι ομάδες θα συμπληρώσουν τα έργα τους και όπου είναι δυνατόν θα γράψου ή θα αντιγράψουν ΟΧΙ στον πόλεμο και ΝΑΙ στην ειρήνη.

Την εξαιρετική ιδέα την πήραμε απο το Περίτεχνο  οπου επεξεργάστηκαν έργα του κωνσταντίνου Ξενάκη
Δείτε εδω: 



Για περισσότερες ιδέες και προτάσεις για την Ειρήνη και τον πόλεμο πατήστε εδω:

No comments:

Post a Comment

Δείτε ακόμα

Κανόνες που θα πεις κι ένα τραγούδι!

 Πόσο όμορφο να τραγουδάς με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, πόσα πράγματα γίνονται ευκολότερα εαν τα κάνεις τραγουδάκι! Έτσι λοιπόν για φέτος, θ...

Δημοφιλή