Saturday, September 30, 2023

Ασφαλείς μηχανές αναζήτησης για παιδιά





Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Ωστόσο, μπορεί να είναι και επικίνδυνο, καθώς μπορεί να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως βία, σεξουαλικό περιεχόμενο ή περιεχόμενο που προωθεί ακατάλληλη ή αναχρονιστική ρητορική.

Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από αυτούς τους κινδύνους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ασφαλείς μηχανές αναζήτησης. Αυτές οι μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν τα αποτελέσματα ώστε να αποκλείουν το ακατάλληλο περιεχόμενο.

  1. Kiddle
Το Kiddle είναι μια μηχανή αναζήτησης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά. Τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι φιλτραρισμένα ώστε να είναι κατάλληλα για παιδιά και οι διαφημίσεις είναι περιορισμένες. Λειτουργεί  με αναζήτηση στα αγγλικά - δεν υποστηρίζει ελληνικά ακόμη.

     2. KidRex

Το KidRex είναι μια άλλη μηχανή αναζήτησης που έχει σχεδιαστεί για παιδιά. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα φίλτρων για να αποκλείσει το ακατάλληλο περιεχόμενο και προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά να εξερευνήσουν το διαδίκτυο. Πηγή του ειναι η παραδοσιακή μηχανή αναζήτησης google και λειτουργεί και με ελληνικά αλλα δεν έχει πολύ ελκυστικό περιβάλλον. 


    3. Junior Safe Search

Η Junior Safe Search είναι μια έκδοση της μηχανής αναζήτησης Google που είναι σχεδιασμένη για παιδιά. Χρησιμοποιεί το φίλτρο ασφαλούς αναζήτησης της Google για να αποκλείσει το ακατάλληλο περιεχόμενο.


   4. Youtube Kids

Το Youtube Kids είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να παρακολουθούν βίντεο από το Youtube σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η εφαρμογή φιλτράρει τα αποτελέσματα αναζήτησης και αποκλείει τα βίντεο που είναι ακατάλληλα για παιδιά.


Συμβουλές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά

Εκτός από τη χρήση ασφαλών μηχανών αναζήτησης, υπάρχουν μερικές άλλες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο με ασφάλεια:


- Εξηγήστε στα παιδιά σας τους κινδύνους του διαδικτύου. Μιλήστε τους για το ακατάλληλο περιεχόμενο και για το πώς να αναγνωρίσουν και να αποφύγουν τους κινδύνους.

- Εγκαταστήστε λογισμικό γονικού ελέγχου και στουν υπολογιστή/tablet αλλά και στο κινητό. Το λογισμικό γονικού ελέγχου μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πρόσβαση των παιδιών σας σε ορισμένους τύπους περιεχομένου και ιστοτόπων.

- Παρακολουθήστε τη δραστηριότητα των παιδιών σας στο διαδίκτυο. Μιλήστε τους για το τι κάνουν στο διαδίκτυο και παρακολουθήστε τη δραστηριότητα τους σε τακτική βάση.

Η χρήση ασφαλών μηχανών αναζήτησης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο με ασφάλεια. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά σας να εξερευνήσουν το διαδίκτυο.

No comments:

Post a Comment

Δείτε ακόμα

Πασχαλινές αναμνήσεις (Δωρεάν Φύλλο εργασίας)

 Σύντομα τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα υποδεχτούμε και πάλι τους μικρούς μας μαθητές. Η χαρά κι η προσμονή μας μεγάλη, να τους δούμε, να...

Δημοφιλή