Wednesday, August 30, 2023

Άγχος αποχωρισμού των νηπίων: Συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την ομαλή προσαρμογή

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς και η μετάβαση του νηπίου απο τον παιδικό σταθμό ή το σπίτι στο νηπιαγωγείο, αποτελεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο για τα νήπια. Είναι η πρώτη φορά που αποχωρίζονται από τους γονείς τους για αρκετές ώρες την ημέρα, σε νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον με απαιτήσεις και έρχονται σε επαφή με νέους ανθρώπους. Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει άγχος αποχωρισμού, το οποίο είναι ένα φυσιολογικό στάδιο για την ηλικία αυτή.




Κάποια απο τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κλαμα, γκρίνια, ενόχληση
- Ανησυχία και απροθυμία να πάει σχολείο
- Φόβος για τον αποχωρισμό από τους γονείς ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα
- Δυσκολία στον ύπνο ή στο φαγητό
- Φόβος για το σκοτάδι ή για διάφορα φανταστικά πλάσματα
- Αυξημένη προσκόλληση στους γονείς


Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος αποχωρισμού μπορεί να είναι έντονο και να επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή του παιδιού. Σε αυτές τις έντονες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αναζητηθεί πέρα απο την απο κοινού αντιμετώπιση όλων των εμπλεκομένων (γονείς - εκπαιδευτικοί) και η βοήθεια ενός ειδικού.






Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν το άγχος αποχωρισμού:


Προετοιμάστε το παιδί σας για τη νέα εμπειρία. Μιλήστε του για το νηπιαγωγείο και τι θα κάνει εκεί. Μπορείτε να του δείξετε φωτογραφίες ή βίντεο από δικές σας εμπειρίες (ή οικείων προσώπων) ή να του διαβάσετε βιβλία για τη σχολική ζωή.
Πηγαίνετε το παιδί σας στο νηπιαγωγείο για μια επίσκεψη πριν ξεκινήσει. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσει το χώρο και να γνωρίσει τους εκπαιδευτικούς.
Μην αφήνετε το παιδί σας να νιώσει ότι τον εγκαταλείπετε. Αποχαιρετήστε το με αγάπη, αλλά με αυτοπεποίθηση. Μην δείξετε ότι ανησυχείτε ή ότι φοβάστε. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα το πως νιώθουν οι γονείς τους, οποτε προσπαθήστε κι εσείς να δείχνετε ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι που το παιδί σας μεγάλωσε και πάει νηπιαγωγείο!
Επικοινωνήστε με τους εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου. Μιλήστε τους για τα συναισθήματα του παιδιού σας και ζητήστε τους τη βοήθειά τους.




Τι μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος αποχωρισμού



Χρόνος:
Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εξερευνήσει το χώρο και να γνωριστεί με τους άλλους μαθητές.
Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει στις δραστηριότητες της τάξης.
Προσφέρετε στο παιδί συναισθηματική υποστήριξη και φροντίδα.
Επικοινωνήστε με τους γονείς του παιδιού. Ενημερώστε τους για την πρόοδό του και ζητήστε τη βοήθειά τους.







Για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει μια ομαλή συναισθηματική μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Συμφωνείστε με το παιδί σας ένα ωράριο για να φεύγετε από το σπίτι. Ακολουθήστε πιστά αυτό το ωράριο, ακόμα κι αν το παιδί σας κλαίει ή παραπονιέται.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα για το πρωινό και το βράδυ. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει πιο ασφαλές και άνετο.

Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ακούστε το προσεκτικά και μην το απορρίψετε.

Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να νιώσει περήφανο για τα επιτεύγματά του. Αυτό θα του δώσει αυτοπεποίθηση και θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

No comments:

Post a Comment

Δείτε ακόμα

Κανόνες που θα πεις κι ένα τραγούδι!

 Πόσο όμορφο να τραγουδάς με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, πόσα πράγματα γίνονται ευκολότερα εαν τα κάνεις τραγουδάκι! Έτσι λοιπόν για φέτος, θ...

Δημοφιλή